Wetenschappers ontdekken ruim 140 nieuwe Nazcalijnen in Peru

0
0

Wetenschappers ontdekken ruim 140 nieuwe Nazcalijnen in Peru 1

Japanse wetenschappers hebben in het zand van de pampa’s in Peru 143 nieuwe Nazcalijnen ontdekt. De universiteit van Yamagata meldt in een persbericht dat de nieuwe zogenoemde geogliefen zijn gevonden met hulp van kunstmatige intelligentie en satellietfoto’s.

Software van computerbedrijf IBM scande de foto’s op mogelijke tekeningen. Zo kwamen onder meer beeltenissen van vogels, slangen, vissen en mensachtigen boven water. De nieuwe figuren zijn vergelijkbaar met de ruim achthonderd al bekende Nazcalijnen, die sinds 1994 op Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

De mysterieuze tekeningen zijn zo’n 2000 jaar geleden in de woestijngrond gekerfd door indianen. Ze zijn vooral van bovenaf goed te zien, omdat sommige lijnen honderden meters lang zijn. Wetenschappers gissen nog naar de precieze betekenis van de lijnen.

Omdat het in het gebied zelden regent en het er nagenoeg windstil is, zijn ze bewaard gebleven.

Beschadigingen
Volgens de onderzoekers is de ontdekking van de nieuwe Nazcalijnen belangrijk, omdat de afgelopen jaren er een aantal is aangetast. Vorig jaar reed een Peruviaanse trucker bijvoorbeeld met zijn vrachtwagen over drie tekeningen en in 2014 beschadigde Greenpeace een tekening met een protestactie nabij een beeltenis van een kolibrie.

Ook zorgt verstedelijking in het gebied voor schade. “Er is een urgente noodzaak de geogliefen accuraat in kaart te brengen, zodat er meer gedaan kan worden om ze te beschermen,” aldus de wetenschappers.

NOS

(bron: srherald.com)