Vordering afgewezen voor beëindiging strafproces tegen Bouterse

0
1

Vordering afgewezen voor beëindiging strafproces tegen Bouterse 1

De vordering die raadsman Irvin Kanhai heeft ingediend bij het Hof van Justitie (HvJ) met het verzoek om het 8-decemberstrafproces tegen verdachte Desi Bouterse zonder oplegging van straf of maatregel te beëindigen, is afgewezen. Kanhai heeft tegenover Suriname Herald bevestigd dat de vordering is afgewezen.

Deze uitspraak verbaast Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8-decemberstrafproces, niet. Hij zegt in gesprek met Suriname Herald, dat de ingediende vordering geen kans van slagen had. Volgens hem moet nu gewoon het vonnis van de krijgsraad in het 8-decemberstrafproces worden afgewacht. Hij ziet geen wettelijke en ook geen grondwettelijke mogelijkheden voor de hoofdverdachte Bouterse en de andere verdachten om te voorkomen dat de krijgsraad een uitspraak gaat doen.

Essed gaat ervan uit dat het vonnis binnen niet al te lange tijd zal komen. “De uitspraak kan niet meer tegengehouden worden met een wettelijk middel en ook niet met een grondwettelijk middel”, zegt Essed.

Hij legt uit dat wanneer het vonnis is uitgesproken in het 8-decemberstrafproces en de eis tegen de verdachte Bouterse van een gevangenisstraf van twintig jaar wordt toegekend, Bouterse die gevangenisstraf moet gaan uitzitten. Als de rechter gevangenneming beveelt voor wie dan ook, al is die president, moet dat gebeuren, zegt Essed. “Er is geen enkele wet die zegt dat de president niet mag worden gearresteerd”, voegt hij er meteen aan toe.

Essed benadrukt dat de president indien hij veroordeeld wordt, geen immuniteit geniet. Hij benadrukt dat de hoofdverdachte geen wettelijk en ook geen grondwettelijk middel heeft om een vonnis te stuiten. Als die vindt dat die het wel heeft, mag die het altijd proberen, geeft Essed aan.

Advocaat Kanhai heeft op 25 oktober het verzoek tot beëindiging van het strafproces tegen Bouterse bij het HvJ ingediend. Hij voerde aan dat in de strafrechtgeschiedenis het nooit eerder is voorgekomen dat een jaar is gewacht om een uitspraak te doen. “Het niet sluiten, wordt thans misbruikt en dit misbruik kan niet gebruikt worden om een jaar te wachten en geen enkele processuele handeling te plegen. Bovendien is er geen zicht op een datum van het vonnis,” stelde Kanhai

Essed heeft aangegeven het ermee eens te zijn dat het proces heel lang op zich heeft laten wachten, maar de lange duur van negentien jaar is voor de volle 100 procent te wijten is aan de hoofdverdachte Bouterse zelf.

Vishmohanie Thomas

(bron: srherald.com)