Peruaanse rechter gelast arrestatie 14 advocaten in zaak Odebrecht

0
0

Peruaanse rechter gelast arrestatie 14 advocaten in zaak Odebrecht 1

Een rechter in Peru heeft bevolen dat 14 topadvocaten gearresteerd moeten worden wegens vermeende betrokkenheid bij het bevoordelen van bouwgigant Odebrecht in contracten voor openbare werken.

Rechter Jorge Chávez zei maandag dat elke advocaat 18 maanden in preventieve hechtenis zal doorbrengen voor deelname aan 42 arbitrageprocessen waarmee het Braziliaanse conglomeraat minstens US$ 250 miljoen kon verdienen. De advocaten verwierpen de beschuldigingen en hun verdedigingsteams gingen in beroep tegen de uitspraak.

De opdracht is de laatste klap in het schandaal waarbij Odebrecht betrokken is, dat heeft toegegeven dat hij bijna US$ 788 miljoen aan steekpenningen in 12 landen heeft betaald om infrastructuurprojecten in Latijns-Amerika binnen te halen, waaronder ongeveer US$ 30 miljoen in Peru.

Het schandaal heeft ook de afgelopen vier Peruaanse presidenten ten val gebracht die ofwel zijn veroordeeld wegens corruptie of naar wie momenteel een onderzoek wegens fraude loopt. In april stierf voormalig president Alan García nadat hij zichzelf had neergeschoten toen de politie in zijn huis arriveerde om hem te arresteren.

De huidige president Martín Vizcarra nam vorig jaar de macht over en beloofde de strijd tegen corruptie op hoog niveau op te voeren. In oktober ontbond Vizcarra het congres en beschuldigde de door de oppositie gecontroleerde wetgever van het blokkeren van corruptieonderzoek.

Odebrecht, het grootste bouwbedrijf in Latijns-Amerika, werd opgericht in 1944 in het noordoosten van Brazilië. Voormalig president-directeur Marcelo Odebrecht werd in 2015 gearresteerd en later veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf voor corruptie. Hij staat sinds 2017 onder huisarrest.

In 2016 stemde Odebrecht in met ’s werelds grootste boetes voor corruptie ooit met officieren van justitie in Brazilië, de Verenigde Staten en Zwitserland, die minstens US$ 3,5 miljard betaalden.

(bron: srherald.com)