Parmessar bespreekt exportmogelijkheden naar Barbados

0
0

Minister Parmessar heeft een vervolggesprek gevoerd met de agrarische deskundige van Barbados, Lennox Chandler, over de exportmogelijkheden van groente en fruit naar Barbados. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Dit gesprek had als doel een tussentijdse briefing te houden van de laatste ontwikkelingen na het bezoek van de Barbadiaanse premier Mia Mottley aan Suriname in november over het op gang brengen van de export vanuit Suriname naar Barbados.

Bij dit gesprek waren aanwezig: Juliet Goldsmith, vertegenwoordiger van Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency (CAHFSA) en leden van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS).

Daarnaast zijn de exporteurs geïnformeerd over de mogelijke producten die het land Barbados wenst en dat aan de bestaande fytosanitaire regels die gelden bij het exporteren thans makkelijker voldaan kan worden door de tussenkomst van CAHFSA.

Van Dijk, die namens de VEAPS aanwezig was, deed enkele voorstellen aan de bewindsman en vroeg aandacht voor een bestaand rapport van het Suriname Business Forum, waarbij reeds aanbevelingen zijn gedaan over de export naar Barbados en hoe dit het best kan worden aangepakt.

Bij deze meeting zijn wat concretere afspraken gemaakt met betrekking tot wat er precies moet gebeuren om tot export te komen. Zo is aangegeven in welke producten Barbados interesse heeft, zodat de mogelijkheden bekeken kunnen worden.

De bewindsman deed een beroep op de exporteurs zich zo snel mogelijk te verenigingen, omdat zij dan in staat zullen zijn om de vraag van Barbados te beantwoorden. Het ministerie is er slechts om te faciliteren met betrekking tot de regelgeving en de nodige voorbereidingen daartoe te treffen.

De VEAPS is gevraagd dit jaar nog een handelsmeeting te plannen en eventueel af te reizen naar Barbados, zodat zij met haar counterpartners aldaar afspraken kan maken.

Minister Parmessar heeft zijn volledige medewerking toegezegd om deze unieke kans te benutten voor de exporteurs en in het bijzonder voor Suriname, meldt LVV.

(bron: srherald.com)