OM Nederland: “Suriname waste 75 miljoen euro wit”

0
2

OM Nederland: “Suriname waste 75 miljoen euro wit” 1

De Nederlandse Justitie doet onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door de Surinaamsche Bank (DSB), Finabank en Hakrinbank en vijf Surinaamse geldwisselkantoren, meldt De Telegraaf vandaag. Het Nederlandse Openbaar Ministerie weigert het bedrag van 19,5 miljoen euro, dat op Schiphol in april 2018 in beslag is genomen, aan Suriname terug te geven. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd.

Vandaag dient voor de rechtbank Schiphol de eerste zitting rond het zeer omvangrijke witwasonderzoek Juno. Suriname vecht de inbeslagname van de enorme partij cash aan. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland liet de berg geld in april 2018 inpikken, omdat volgens het OM voor het overgrote deel van het geld geen legale herkomst kon worden aangetoond. Het OM doet nog sporenonderzoek naar de biljetten om te kijken of er dna of vingerafdrukken op zitten van criminelen.

De Telegraaf meldt dat Suriname de 19,5 miljoen euro aan contanten via de Bank of China in Hongkong naar Nederland stuurde. Het was de vijfde geldzending in nog geen half jaar tijd vanuit Suriname via China. Omdat de Douane onregelmatigheden zag bij onder andere de wijze van verpakking en de soorten coupures en het vermelden van gegevens, werd de geldlading overgedragen aan de Nederlandse Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD).

Volgens het OM, zo lichtte een officier toe in de zittingszaal, is het vervoer van geld naar andere landen een veel gebruikte manier om de criminele herkomst van geld te verhullen. Criminele organisaties zouden een manier hebben gevonden om het legitieme geldtransportsysteem tussen banken te misbruiken.

President Bouterse
Het OM wijst er ook op dat ‘de hoogste rangen van het politieke bestel in Suriname zich met drugshandel bezighouden’. Zo stelt het OM dat president Desi Bouterse nog steeds in Nederland een straf moet uitzitten voor cocaïnehandel. Suriname speelt een steeds belangrijkere rol als doorvoerland voor cocaïne. Alleen al in Nederland en België worden jaarlijks vele tonnen onderschept, stelt De Telegraaf.

Volgens de Surinaamse financiële instellingen is de grote hoeveelheid cash die naar Nederland is verzonden te verklaren door het feit dat Suriname een ‘cash-economie’ heeft en toeristen veel contant geld meenemen. Het OM wijst erop dat toeristen echter zelden of nooit met briefjes van 500 betalen en dat de toename van de omvang van de verstuurde geldzendingen niet strookt met de economische ontwikkelingen in het land. Het bruto nationaal product is flink gedaald in de laatste jaren. Het geld moet wel een andere herkomst hebben, zo concludeert het OM.

Hongkong
Opvallend is dat Suriname aanvankelijk grote geldzendingen rechtstreeks naar De Nederlandsche Bank (DNB) stuurde. Maar na 2013 gebeurde dat via Bank of China in Hongkong. Volgens het OM is dat mogelijk gebeurd omdat in januari 2013 per ongeluk een mail van De Nederlandsche Bank bij de Centrale Bank van Suriname terechtkwam. Daarin stond dat DNB een meldplicht heeft bij de ‘witwaswaakhond’ de Financial Intelligence Unit (FIU).

Vreesde Suriname dat mogelijk witwasgeld als verdacht aangemerkt zou worden in Nederland? Het OM vermoedt van wel. Het via China sturen van de geldzendingen na maart 2013 noemt justitie verdacht. Er is namelijk geen enkele reden voor.

Wisselkantoren
Het OM Noord-Holland deed onderzoek naar de herkomst van de 19,5 miljoen euro. Daaruit bleek dat binnen twee maanden tijd ruim 12 miljoen euro aan contanten werd gestort door cambio’s of wisselkantoren. Het is volgens het OM totaal onduidelijk waar dat geld vandaan kwam. Een persoon, Oemapersad S., stortte binnen twee dagen zelfs één miljoen euro bij een bank.

Het Amerikaanse rapport International Narcotics Control Strategy Report 2018 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor het gemak waarmee geld kan worden witgewassen in Suriname. Vooral via de wisselkantoren.

(bron: srherald.com)