Nieuwe governor heeft een enorme uitdaging

0
4

De nieuwe governor heeft een enorme uitdaging en immense taak en dat is om het weggenomen vertrouwen in de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te herwinnen. Dit zegt de voorzitter van de vakbond bij de CBvS, Robby Berenstein, in gesprek met Suriname Herald. Berenstein zegt dat Maurice Roemer een kundige en kritische man is, die ook zijn werk kent.

Op dit moment gaat het om de integriteit van de bank die terug moet komen, omdat die veel schade heeft geleden en dat moet hersteld worden, concludeert Berenstein. Het vertrouwen in de moederbank is nu in het geding en de werknemers leiden veel daaronder. Aan de andere kant is het monetaire vraagstuk ook een uitdaging.

Hij zegt dat de moederbank autonoom moet kunnen functioneren. De minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft te veel invloed op de bank, waardoor de bank niet zelfstandig kan functioneren. “Een samenwerking tussen het Ministerie van Financiën en de CBvS is naar zeggen van de vakbondsman van belang. Dat neemt niet weg dat de minister op de stoel van de bankpresident moet gaan zitten”, stelt de vakbondsman.

De nieuwe governor heeft de volledige ondersteuning van alle betrokkenen in de sector. Ook de vakbond bij de bank zal hem de volle ondersteuning geven om de positie van de bank weer te versterken. Wat op dit moment van belang is, is dat de omgeving waarin Roemer zal werken ook mee zal moeten. “Zij moeten willen meewerken aan de veranderingen die voor een goede en sterke Centrale Bank moeten zorgen.”

De bank is vanaf het begin van dit jaar vaak negatief in het nieuws gekomen, nadat de vorige bankpresident Robert van Trikt negatief in het nieuws kwam. Hij werd verweten van mismanagement bij de bank.

Roemer is voor zijn functie als governor, directeur van Self Reliance en president-commissaris bij de Hakrinbank geweest. Hij is voor vijf jaar benoemd in de functie. De grootste afwezige tijdens de benoeming vandaag was de minister van Financiën. Volgens berichten die gisteren in de media zijn verschenen wilde Hoefdraad Michael Lutchman hebben als governor, terwijl Roemer al was voorgedragen door de Surinaamse Bankiersvereniging, de Verenging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten. Of de afwezigheid van Hoefdraad daarmee te maken had, is niet duidelijk.

(bron: srherald.com)