Morales spreekt over ‘staatsgreep’ na muiterij politie; Boliviaanse democratie in gevaar

0
1

Morales spreekt over ‘staatsgreep’ na muiterij politie; Boliviaanse democratie in gevaar 1

De Boliviaanse president Evo Morales veroordeelde, wat hij vandaag een coup door gewelddadige groepen noemde, toen politieagenten zich bij de oppositieprotesten aansloten tijdens een wekenlange impasse over een omstreden presidentsverkiezing. Morales zei dat de Boliviaanse democratie in gevaar is. Hij hield eerder een spoedvergadering met ministers.

Morales, de langstzittende president van Latijns-Amerika, won de verkiezingen op 20 oktober, maar het tellen van de stemmen was onverklaarbaar bijna een dag gestopt. Beschuldigingen van fraude hebben sindsdien geleid tot protesten, stakingen en wegversperringen.

Morales noemde op Twitter de politieopstand een staatsgreep. “Onze democratie loopt gevaar door de staatsgreep die gewelddadige groepen hebben gelanceerd die de constitutionele orde ondermijnen,” schreef hij, terwijl hij de Bolivianen opriep om hun democratie en grondwet te beschermen. “Voor de internationale gemeenschap keuren we deze aanval op de rechtsstaat af.”

Morales spreekt over ‘staatsgreep’ na muiterij politie; Boliviaanse democratie in gevaar 2
In de Boliviaanse stad Cochabamba sloegen agenten aan het muiten tegen de president. Foto: Reuters

Luis Fernando Camacho, een burgerrechten leider uit de oostelijke stad Santa Cruz die een symbool van de oppositie is geworden, antwoordde op de tweet van Morales en zei: “We zijn niet gekomen om een president omver te werpen, we zijn gekomen om Bolivia te bevrijden van zijn dictatuur.”

Camacho is van plan om maandag een mars naar het presidentieel spaleis te leiden met een symbolische vooraf geschreven ontslagbrief die Morales moet ondertekenen.

Meldingen van politie die meedeed aan de protesten zorgden voor extra druk op Morales. In de stad Cochabamba, het toneel van gewelddadige botsingen, meldden journalisten van Reuters dat ze politieagenten op het dak van hun hoofdkwartier zagen protesteren in een schijnbare daad van ongehoorzaamheid tegen de regering.

Het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring op zaterdag dat de politieagenten “hun constitutionele rol hadden verloren om de veiligheid van de samenleving en de staatsinstellingen te waarborgen.”

In het stadje Vinto werd de burgemeester, die afkomstig is van de regerende Mas-partij, donderdag aangevallen door demonstranten van de oppositie. Ze sleepten haar door de straten en vielen haar aan terwijl ze “moordenaar” schreeuwden. De aanval volgde op meldingen dat twee anti-regeringsdemonstranten waren gedood, vermeende doden die demonstranten ertoe brachten naar het stadhuis te marcheren. Na het horen van de geruchten marcheerde een menigte naar het stadhuis en haalde uit naar de burgemeester.

(bron: srherald.com)