Mexico: drie vrouwen, zes kinderen gedood in hinderlaag

0
2

Mexico: drie vrouwen, zes kinderen gedood in hinderlaag 1

Ten minste drie vrouwen en zes kinderen, allemaal Amerikaanse burgers, werden gedood door schutters van het drugskartel in Noord-Mexico, zeiden ambtenaren dinsdag. Zes kinderen werden levend gevonden, één kind had een kogelwond en één kind werd nog vermist.

De Mexicaanse veiligheidssecretaris Alfonso Durazo zei dat de schutters de grote SUV’s van de groep mogelijk hebben aangezien voor rivaliserende bendes. Hij zei dat ten minste vijf kinderen voor behandeling naar Phoenix, Arizona, in de Verenigde Staten zijn gebracht.

De slachtoffers behoorden tot de familie LeBaron die in de tientallen jaren oude nederzetting La Mora in de staat Sonora wonen. De gemeenschap is gesticht als onderdeel van een uitloper van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook bekend als de Mormoonse kerk.

Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat de aanval dinsdag plaatsvond op een onverharde weg tussen de staten Chihuahua en Sonora, die grenzen aan de VS.

Het afslachten van Amerikaanse burgers op Mexicaans grondgebied werd al snel een internationale kwestie, waarbij de Amerikaanse president Donald Trump tweette: “Dit is de tijd voor Mexico, met de hulp van de Verenigde Staten, om oorlog te voeren tegen de drugskartels en ze van het gezicht van de aarde te vegen.”

President Andrés Manuel López Obrador weigerde die aanpak en zei tijdens een persconferentie dinsdagochtend: “Het ergste wat je kunt hebben is oorlog. We verklaarden de oorlog, en het werkte niet”, zei Lopez Obrador, verwijzend naar het beleid van vorige regeringen. “Dat is geen optie.”

De aanpak van president López Obrador heeft de afgelopen weken echter kritiek gekregen. Twee weken geleden moesten Mexicaanse troepen een drugsbaron vrijlaten nadat zijn aanhangers gewapende aanvallen hadden opgezet in Culiacan, Sinaloa.

Trump zei dat de VS “klaar staat, bereid en in staat is om betrokken te raken en het werk snel en effectief te doen”.

Later op die dag zei López Obrador dat hij Trump bedankte voor zijn bereidheid om te helpen na de aanval. Hij zei ook dat hij de Amerikaanse president vertelde dat de Mexicaanse regering ervoor zou zorgen dat er gerechtigheid zou komen.

Een ‘bloedbad’
Een familielid van de slachtoffers vertelde de Associated Press dat leden van de gemeenschap in een konvooi van drie voertuigen hadden gereisd toen de aanvallen plaatsvonden. Het familielid, dat niet werd genoemd uit angst voor represailles, speculeerde dat het incident een geval van een verkeerde identiteit kon zijn.

Julian LeBaron, een ander familielid, beschreef het incident als een “bloedbad” en zei in een sms-bericht aan Reuters dat sommige familieleden levend werden verbrand. Hij voegde eraan toe dat andere gewonde leden van de familie voor behandeling naar Phoenix, Arizona, in de VS werden vervoerd. “We weten niet waarom, hoewel ze indirecte bedreigingen hadden ontvangen. We weten niet wie het heeft gedaan,” zei hij. Verschillende kinderen die de aanval ontvluchtten, waren urenlang op het platteland zoek voordat ze werden gevonden, voegde hij eraan toe.

Een video op sociale media liet de verkoolde en rokende overblijfselen zien van een voertuig vol kogelgaten dat blijkbaar de slachtoffers droeg toen de aanval plaatsvond. “Dit is voor de goede orde,” zei een mannenstem met een Amerikaans accent, buiten de camera, verstikkend van emotie. “Nita en vier van mijn kleinkinderen zijn verbrand en neergeschoten,” voegde hij eraan toe.

De video kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Onderzoek gestart
De regeringen van de deelstaten Chihuahua en Sonora hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin staat dat er een onderzoek is gestart en dat sommige mensen dood zijn en anderen vermist.

In de verklaring stond ook dat extra federale en lokale veiligheidstroepen naar het gebied bij de grens tussen de twee Mexicaanse staten werden gestuurd, maar gaf geen verdere details.

Mormonen van Germaanse afkomst vestigden zich in het noorden van Mexico in de jaren 1920 na hun verhuizing uit de VS, waar de religie werd gesticht. De groep brak weg van de reguliere Mormoonse kerk toen het polygame huwelijken verliet.

Het is niet de eerste keer dat leden van de afgescheiden religieuze gemeenschap in de regio zijn aangevallen.

In 2009 werd Benjamin LeBaron, een anti-misdaadactivist die verwant was aan degenen die tijdens de aanval van maandag waren gedood, samen met zijn zwager vermoord in de naburige staat Chihuahua. Mormonen in de regio hebben ook eerder te maken gehad met grootschalige ontvoering.

De Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Christopher Landau, die maandag naar Sonora reisde zei dat hij het incident op de voet volgde. “De veiligheid van onze mensen is onze grote prioriteit”, zei hij op Twitter.

(bron: srherald.com)