Kanhai wil beëindiging strafproces tegen Bouterse

0
1

Kanhai wil beëindiging strafproces tegen Bouterse 1

Er is op 25 oktober bij het Hof van Justitie een verzoek tot beëindiging van het strafproces zonder oplegging van straf of maatregel tegen verdachte Desi Bouterse in het Decemberstrafproces ingediend door raadsman Irvin Kanhai. De krijgsraad heeft bepaald dat op een nader te bepalen datum een vonnis zal volgen.

Kanhai stelt dat er op korte termijn een beslissing moet komen. Hij gaf te kennen dat in de strafrechtsgeschiedenis het nooit eerder is voorgekomen dat een jaar is gewacht om een uitspraak te doen. Kanhai vindt dat artikel 331 van het Wetboek van Strafvordering geenszins de ruimte daarvoor laat. Dit artikel geeft aan dat binnen 21 dagen na sluiting van het onderzoek de uitspraak moet volgen. “Het niet sluiten wordt thans misbruikt en dit misbruik kan niet gebruikt worden om een jaar te wachten en geen enkele processuele handeling te plegen. Bovendien is er geen zicht op een datum van het vonnis”, zegt hij.

De raadsman maakt duidelijk dat nimmer een uitspraak die betrekking heeft op een veel complexere strafzaak langer op zich kan laten wachten dan enkele weken. Het is gebruik dat een dag wordt bepaald voor de uitspraak zijnde een processuele handeling. De verdachte wordt eveneens op de hoogte gesteld dat het gerecht nog niet zo ver is met de uitspraak. “Niets van zich laten horen is ongekend in onze rechtsgeschiedenis”, aldus Kanhai.

De raadsman legt uit dat de behandeling van deze zaak heeft plaatsgevonden op 29 oktober 2018. De gelegenheid tot het voeren van het laatste woord is gegeven op 29 oktober 2018 waarna het onderzoek niet is afgesloten. Kanhai geeft verder aan dat tussen 29 oktober 2018 en de dag van de indiening van dit verzoek er een periode ligt van een jaar. “Vastgesteld moet worden dat tussen 29 oktober 2018 en 29 oktober 2019 geen enkele processuele handeling heeft plaatsgevonden en alle verdachten in onzekerheid zijn gelaten. De wetgever heeft aan dit nalaten een consequentie verbonden”, aldus Kanhai.

Tegen verdachte Bouterse is een gevangenisstraf van 20 jaar geëist in het Decemberstrafproces. Het strafproces is in 2009 in Boxel van start gegaan. Dinsdag werd het verzoek van Kanhai behandeld. Het Hof doet woensdag hiervoor een uitspraak.

Vishmohanie Thomas

(bron: srherald.com)