Kanhai: “Je bent onschuldig zolang je niet schuldig bent verklaard”

0
2

De raadsman van president Desi Bouterse, Irvin Kanhai, zei vrijdagavond tijdens een kadermeeting van de NDP, dat hij in verzet gaat tegen het vonnis van het 8-decemberstrafproces waarna er een periode zal komen dat er hoger beroep aangetekend zal worden. Gedurende dat proces heeft Bouterse de status van verdachte en niet de status van veroordeelde. Zolang in hoger beroep Bouterse niet schuldig is bevonden, heeft hij de status van verdachte. “Je bent onschuldig zolang je niet schuldig ben verklaard”, aldus Kanhai.

Kanhai gaf uitleg over het proces en welke vervolgstappen er genomen zullen worden. Hij vroeg het aanwezige kader als ze van oordeel is dat het gezicht van het achterwaartse dekolonisatieproces, in deze Bouterse, mag meedoen aan de verkiezingen van 2020. Met luid gejuich en gejoel maakte het kader duidelijk dat Bouterse moet meedoen aan de verkiezingen van 2020. “We want Bouta, we want Bouta, we want Bouta”, galmde het in Ocer.

“Wiens mi no ab leti, maar now a kader tak mi ab leti, dan mi denki dat juridisch mo ab leti ook to”, zei Kanhai. Hij bevestigt dat Bouterse mag meedoen aan de verkiezing. Al had Kanhai juridisch geen gelijk, dan wil hij zien wie Bouterse zal tegenhouden om mee te doen aan de verkiezingen.

“We hebben een achterwaarts dekolonisatieproces”, zegt hij. Hij legt uit dat een gekoloniseerde nooit op de eerste plaats gaat komen. Het belang van de kolonisator is op de eerste plaats en daarna komt de gekoloniseerde.

Ongeveer 14 jaar terug is de strijd aangegaan van het 8-decemberstrafproces. Kanhai geeft aan dat in het begin iedereen het idee had het een juridische strijd was. Hij heeft continue moeten uitleggen dat het geen juridische strijd is, maar het is een strijd om het gezicht te laten vallen van een nieuwe politiek die zich had ingezet in de jaren tachtig.

(bron: srherald.com)