HI en T informeert verkopers Centrale Markt over uitbanning styrofoam

0
2

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) heeft de marktverkopers van de Centrale Markt Paramaribo geïnformeerd over de uitbanning van styrofoam binnen de horecasector. Dit gebeurde op 29 oktober. Per 1 november geldt er een gebruiksverbod op styrofoam binnen deze sector.

Marktmeester John Lecton zegt zijn volledige medewerking te verlenen en de marktventers aan te schrijven over deze maatregel. De marktverkopers met name de eethuizen zijn reeds in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van deze maatregel.

Waarnemend onderdirecteur Vincent Fernandes van het onderdirectoraat Marktbeheersing, heeft tijdens een gesprek met Lecton aangegeven, dat er in de afgelopen periode gesprekken zijn gevoerd met producenten en importeurs van verpakkingsmateriaal, voordat het gebruiksverbod werd ingesteld. Producenten en importeurs staan volledig achter het besluit van het ministerie voor het gebruiksverbod op styrofoam, meldt HI en T via het NII.

De marktventers hebben positief gereageerd op het bezoek van de medewerkers van het ministerie. Enkele marktventers hebben reeds composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen ingekocht. Deze producten zijn ook al te koop op de markt.

De import en het gebruik van styrofoam, die niet direct voor consumptieve doeleinden is bestemd, waarbij de kans op verhitting miniem of niet aanwezig is en ook nog gebruiksbestendig is, zijn nog toegestaan. Daarbij moet worden gedacht aan producten zoals de styrofoam koelboxen voor de koeling van groente, fruit en vis en trays ten behoeve van de productie en export.

In de afgelopen week heeft minister Stephen Tsang van HI en T samen met deskundigen van het Ministerie van Volksgezondheid en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) de samenleving via een persconferentie, op 24 oktober, geïnformeerd over de uitbanning van single use-producten. In de komende periode zal het ministerie de bewustwordingscampagne intensiveren.

(bron: srherald.com)