Export sopropo naar EU blijft verboden

0
58

De export van sopropo naar de Europese Unie (EU) blijft verboden. Er is niet positief gereageerd op het gevraagde uitstel van zes maanden op het exportverbod van deze groente, omdat er geen wettelijke basis aanwezig is, schrijft het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een persbericht.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft op 12 december, door tussenkomst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een nota verzonden naar de EU. In deze nota werd de gevraagde aanvullende informatie voor het technical dossier van sopropo verzonden. Tevens werd gevraagd naar zes maanden uitstel op het verbod van sopropo vanwege een omissie door de EU.

Bernard van Goethem van de EU in Brussel, zegt dat hij de brief met de gevraagde aanvullende informatie heeft ontvangen en heeft doorgeleid naar de desbetreffende instantie voor behandeling.

Het Ministerie van LVV maakt duidelijk, dat zij niet stil is blijven zitten. Minister Parmessar en zijn team zijn al maanden op zoek naar andere afzetmarkten. Met actoren in deze sector zijn gesprekken gevoerd over onder andere het exporteren naar Frans-Guyana en Barbados. De bewindsman heeft in zijn courtesy call, diverse residerende en niet-residerende ambassadeurs ontvangen. Ook de private sector is niet stil blijven zitten. Samen met LVV zijn ze ook op zoek gegaan naar andere alternatieven.

Zo is Ajay Mataw van A. Mataw Impex op woensdag 18 december gestart met de export van bevroren (quick freezing -20º C), gesneden verpakte sopropo naar Nederland. Dit als alternatief om toch te voorzien in de vraag naar sopropo in Nederland. Verder heeft deze ondernemer zijn collega’s, die ook exporteren, opgeroepen om hun sopropo bij hem te leveren om toch afzet te hebben van hun producten.

Het Ministerie van LVV roept overige ondernemers op, om ook innovatief te werk te gaan, zodat op een andere manier bepaalde producten geëxporteerd kunnen worden. “Wij zullen altijd ondernemers ondersteunen om hun producten af te zetten. Wij zoeken zelf naar afzetmarkten voor de ondernemers. Echter zijn wij niet in staat om de regels van de EU te schrappen. De EU maakt de regels en bepaalt wat wel en wat niet mag”, aldus de bewindsman.

(bron: srherald.com)