Essed: “Bouterse moet bij veroordeling straf uitzitten, ook al is hij president”

0
0

Essed: “Bouterse moet bij veroordeling straf uitzitten, ook al is hij president” 1

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt dat wanneer het vonnis in het 8-decemberstrafproces is uitgesproken en de eis tegen de verdachte Desi Bouterse van een gevangenisstraf van twintig jaar wordt toegekend, Bouterse die gevangenisstraf zal moeten uitzitten. Als de rechter gevangenneming beveelt voor wie dan ook, al is die president, moet dat gebeuren, zegt Essed. Hij benadrukt dat er geen enkele wet is die aangeeft dat een president niet mag worden gearresteerd.

Deze week werd bekend dat raadsman Irvin Kanhai op 25 oktober een verzoek bij het Hof van Justitie (HvJ) had ingediend om het 8-decemberstrafproces tegen verdachte Bouterse zonder oplegging van straf of maatregel te beëindigen. Dit verzoek werd door het HvJ afgewezen.

Essed zegt dat hij niets anders had verwacht. Men moet nu gewoon het vonnis van de krijgsraad afwachten. Hij ziet geen wettelijke en ook geen grondwettelijke mogelijkheden voor Bouterse en de andere verdachten in dit strafproces om te voorkomen dat de krijgsraad een uitspraak gaat doen.

Advocaat Kanhai voerde in zijn verzoek aan het HvJ aan dat in de strafrechtgeschiedenis van Suriname het nooit eerder is voorgekomen dat een jaar is gewacht om een uitspraak te doen. “Het niet sluiten wordt thans misbruikt en dit misbruik kan niet gebruikt worden om een jaar te wachten en geen enkele processuele handeling te plegen. Bovendien is er geen zicht op een datum van het vonnis,” stelde Kanhai in het verzoek aan het HvJ.

Essed benadrukt dat de president, indien hij wordt veroordeeld, geen immuniteit geniet. Er is voor hem geen wettelijk en ook geen grondwettelijk middel om een vonnis te stuiten. Als hij vindt dat hij het wel heeft, mag hij het altijd proberen, zegt de advocaat van de nabestaanden.

Essed is het ermee eens dat het proces heel lang op zich laat wachten. Maar hij zegt dat de lange duur van negentien jaar voor de volle 100 procent te wijten is aan de hoofdverdachte Bouterse zelf.

(bron: srherald.com)