Chileense president Piñera weigert na protesten af te treden

0
0

Chileense president Piñera weigert na protesten af te treden 1

De Chileense president Sebastián Piñera zei dinsdag dat hij ondanks de vele protesten, die nu al drie weken gaande zijn, niet zal aftreden. “Deze problemen hebben zich de afgelopen 30 jaar opgehoopt,” zei Piñera aan de BBC. “Ik ben voor een deel verantwoordelijk en ik neem mijn verantwoordelijkheid, maar ik ben niet de enige.”

Het geweld dat een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika teistert, dwong de regering om afzonderlijke internationale economische en klimaattopconferenties te annuleren en gesprekken te beginnen met de linkse oppositie.

De Chileense voetbalfederatie heeft dinsdag een internationale vriendschappelijke wedstrijd met Bolivia gepland in Santiago. De organisatie is er gezien de huidige omstandigheden in het land niet zeker van of Santiago de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores clubkampioenschappen op 23 november kan organiseren. Zuid-Amerikaanse voetbalautoriteiten kwamen bijeen in Asuncion om te overwegen of ze de onrustige Chileense hoofdstad als locatie voor de finale konden behouden.

Economische vertraging verwacht
In een interview verdedigde Piñera zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen, maar hij beloofde een onderzoek naar beschuldigingen van politiegeweld en misbruik. Het interview kwam toen de president een pakket aan maatregelen aankondigde voor kleine en middelgrote ondernemingen die door de onrust werden getroffen.

Ongeveer 6.800 bedrijven die getroffen zijn door rellen, plunderingen en branden zullen profiteren van financiële steun en belastingaftrek.

Demonstranten botsten met de politie en plunderden winkels in Santiago. Tienduizenden mensen verzamelden zich op de Plaza de Italia, het epicentrum van de onrust over economische ongelijkheid en een reeks andere sociale ellende en probeerden op te marcheren naar het presidentiële paleis in het centrum van Santiago.

Gevechten braken uit met de politie die waterkanonnen en traangas afvuurden. Een politieofficier werd in het gezicht geraakt met een Molotov-cocktail.

Plunderingen en vandalisme werden gemeld in de steden Vina del Mar, Valparaiso en Concepcion. Demonstranten organiseerden maandag bijeenkomsten onder de slogan “Dit is nog niet voorbij.”

Sommige burgers gingen weer aan het werk, ondanks het vandalisme dat het ondergrondse treinnetwerk heeft beschadigd. “Er zijn veel vermeende klachten over buitensporig gebruik van geweld en als dat plaatsvond, kan ik u garanderen dat het zal worden onderzocht,” zei Piñera. “Er zal geen straffeloosheid zijn”, zei hij, terwijl hij de zwaardere veiligheidsmaatregelen verdedigde als “democratisch en constitutioneel”.

Piñera voerde vorige week gesprekken met oppositiepartijen, maar hij verwees er niet naar in het door de BBC uitgezonden interview.

Demonstranten roepen op tot grondwetshervormingen. De huidige grondwet van Chili dateert uit de tijd van dictator Augusto Pinochet die van 1973-1990 president van het land was. Uit een onderzoek van pollster Cadem dat zondag werd gepubliceerd, bleek dat 87 procent van de Chilenen voor dergelijke hervormingen was. De studie gaf aan dat de steun voor Piñera was gedaald tot 13 procent.

De regering zei dat de Chileense economie in september met drie procent groeide, maar het voorspelde een krimp van 0,5 procent in oktober vanwege de onrust.

(bron: srherald.com)