Brazilië stemt voor eerste keer tegen oproep om Amerikaans embargo op Cuba te beëindigen

0
1

Brazilië stemt voor eerste keer tegen oproep om Amerikaans embargo op Cuba te beëindigen 1

Brazilië stemde vandaag voor het eerst mee met de Verenigde Staten tegen een jaarlijkse resolutie van de Verenigde Naties waarin het economische embargo van Washington tegen Cuba werd veroordeeld. Colombia en Oekraïne onthielden zich van stemming.

De 193 leden tellende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hebben echter de resolutie voor de 28ste keer aangenomen met 187 stemmen voor. De Amerikaanse bondgenoot Israël stemde ook tegen en Moldavië stemde niet. De VN-stemming kan politiek gewicht dragen, maar alleen het Amerikaanse congres kan het meer dan 50-jarige embargo tegen Cuba opheffen.

De beleidswijziging door Brazilië is de laatste poging van president Jair Bolsonaro om dichter bij de Amerikaanse president Donald Trump te komen sinds zijn aantreden in januari, maar druist in tegen de belangstelling van enkele grote Braziliaanse bedrijven. Souza Cruz Ltda. uit Brazilië, eigendom van British American Tobacco PLC, heeft een joint venture in Havana die de meeste sigaretten in Cuba produceert.

In het verleden heeft Brazilië bezwaar gemaakt tegen de manier waarop de VS hun binnenlandse politiek toepaste op het buitenlandse beleid en bedrijven bestrafte uit landen die handelen of investeren in Cuba.

De onthouding van Colombia volgt op koele betrekkingen met Cuba. Cuba organiseerde ooit vredesbesprekingen tussen Colombia en de rebellengroep van het National Liberation Army (ELN), maar Havana’s weigering om drie rebellencommandanten uit te leveren na het afbreken van de onderhandelingen heeft geleid tot herhaalde kritiek van de regering van president Iván Duque.

Colombia onthield zich van stemming vanwege Cuba’s ‘vijandige houding’ ten opzichte van zijn uitleveringsverzoeken aan de ‘bekende terroristen’ en zijn steun aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro, zei het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De relaties verslechteren onder Trump
De VS stemde consequent 24 jaar tegen de VN-resoluties, maar onthielden zich voor het eerst in 2016 onder voormalige president Barack Obama, toen Washington en Havana een nauwere relatie smeedden.

De relaties zijn onder Trump sterk verslechterd en hebben de kenmerken van de Koude Oorlog van Cuba. Onder Trump zijn de handels- en reisbeperkingen aangescherpt die door Obama waren versoepeld.

“De Verenigde Staten zijn niet verantwoordelijk voor het eindeloze misbruik van het Cubaanse regime door de bevolking”, vertelde de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Kelly Craft, vóór de stemming aan de Algemene Vergadering.

“Het is onze eerste verantwoordelijkheid als leiders om degenen zonder stem te verdedigen, vandaag, vooral de mensen van Cuba. Het is een schande als we weigeren onze stem te verheffen ter verdediging van hun,” zei Craft.

Vorig jaar stelden de VS acht amendementen op de resolutie voor om Cuba ertoe aan te zetten zijn reputatie op het gebied van de mensenrechten te verbeteren, maar alle voorstellen mislukten.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez verwierp de Amerikaanse kritiek op Cuba’s mensenrechtenreputatie en beschuldigde Washington van het manipuleren van “mensenrechten voor politieke doeleinden en wij verwerpen dubbele normen”.

“De Amerikaanse regering heeft niet de minste morele autoriteit om Cuba of enig ander land te bekritiseren als het gaat om mensenrechten”, zei hij tegen de Algemene Vergadering van de VN, onder verwijzing naar een opioïde crisis, geweld tegen wapens, armoede en werkloosheid in de VS.

(bron: srherald.com)