Berenstein: wijziging Wet op staatsschuld desastreus voor volk

0
0

Berenstein: wijziging Wet op staatsschuld desastreus voor volk 1

Het volk moet bewust worden gemaakt van de gevolgen van de wijziging van de Wet op de staatsschuld. Dit zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, tegenover Suriname Herald. Zijns inziens is deze wet desastreus voor het volk. Deze werd vorige week in De Nationale Assemblee (DNA) met 26 stemmen vóór en 11 tegen aangenomen ondanks het feit dat velen kritiek hadden geleverd op dit wijzigingsvoorstel.

De strafbepalingen zijn uit de wet geschrapt. Volgens de aangepaste wet mag de minister van Financiën per jaar 95 procent van het bruto binnenlands product (bbp) lenen. Berenstein geeft aan dat deze handeling van de regering niet onderschat mag worden. De verschillende groepen in de samenleving zullen de burgers moeten overtuigen wat hen te wachten staat met de aanpassing van deze wet, stelt de vakbondsman.

De wet is gewijzigd teneinde meer te kunnen lenen. “Dat is ook terug te halen uit de antwoorden van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.” Waarover hij niet praat, is hoe het land deze leningen zal aflossen. De bedoeling van het protest en de indiening van de petitie bij DNA was om de stemming in het parlement te beïnvloeden. Het doel is volgens Berenstein deels bereikt, omdat het parlement hier en daar wat aanpassingen heeft doorgevoerd in de conceptwet. Echter, deze aanpassingen zijn nog niet voldoende, omdat het leenbeleid niet is gewijzigd. “Dat is het grootste zorgpunt.”

Daar de wet is aangepast, is het volgens Berenstein niet makkelijk die terug te draaien, omdat die middels een stemming is aangenomen. Ook is hij van mening dat de regering en het parlement niet geluisterd hebben naar de zorgpunten van de diverse groepen. Ze hebben juist het vertrouwen gesteld in hun parlementaire meerderheid om de wijziging van de Wet op de staatsschuld goed te keuren ondanks het feit dat velen hier bezwaar tegen hebben.

De C-47-voorman benadrukt dat hij door zal gaan met de strijd die het land zal moeten bevrijden van alle problemen.

(bron: srherald.com)